ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ
Περιγραφή
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ονομάζεται, το σχέδιο που γίνεται χωρίς την βοήθεια σχεδιαστικών οργάνων δηλαδή με ελεύθερο χέρι, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Σκοποί του ελευθέρου σχεδίου είναι η ανάπτυξη της παρατηρητικότητας και η παράλληλη άσκηση του χεριού, ώστε ο μαθητής να μεταφέρει στο χαρτί σχεδίασης με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια την προς σχεδίαση σύνθεση.
Για την εξοικείωση του με αυτό το είδος σχεδίου ο μαθητής πρέπει στην αρχή να συνηθίσει να σχεδιάζει μεμονωμένα αντικείμενα, κατόπιν ομάδες αντικειμένων και τέλος πιο σύνθετα θέματα.
Βασικά στοιχεία στο ελεύθερο σχέδιο είναι:
- Η σωστή τοποθέτηση
- Το σωστό μέγεθος
- Η ακριβής απόδοση της ολοκληρωμένης εικόνας του αντικείμενου
Το ελεύθερο σχέδιο διδάσκεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ώστε η σύνθεση να είναι ορατή από όλους τους διδασκόμενους και με ποικίλες συνθέσεις. Η εξάσκηση είναι πολύ σημαντική στο ελεύθερο σχέδιο και ο απαιτούμενος χρόνος ώστε ένας μαθητής να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις ποικίλλει και σε αυτό συνδράμουν πολλοί παράγοντες. Ο κυριότερος είναι η μεθοδικότητα στην διδασκαλία ώστε να βγει ένα άρτιο σχέδιο (χωρίς κυρίως λάθη προοπτικής) καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από άποψη τονικότητας και υφών.
Ουσιαστικά και πρακτικά μαθαίνουμε να αποδίδουμε αυτό που βλέπουμε και να το τοποθετούμε σωστά στο χαρτί εξέτασης πλαισιώνοντας το με τονικές διαβαθμίσεις που θα μας χαρίσουν ένα άρτιο σχέδιο.
Το ελεύθερο σχέδιο εκτός από τις αρχές σχεδίασης επιβάλλεται να έχει προσωπικότητα η όποια προκύπτει κυρίως από τον τρόπο διαχείρισης της γραφής και του γραφίτη δηλαδή του μολυβιού.
Αυτό προσπαθούμε. Ο διδασκόμενος να διδαχτεί και να αποκτήσει σχεδιαστική προσωπικότητα που θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει τόσο στον απαιτούμενο σχεδιαστικό χρόνο όσο και στην οποιαδήποτε προς σχεδίαση σύνθεση στις εξετάσεις του.
ΔΟΜΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ | |
6-8 μαθητές | |
επιλογή καθηγητή | |
60΄μαθήματα | |
ΠΑΡ- ΣΑΒ |
ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ |
Επικοινωνήστε μαζί μας Καλέστε μας στο 2310 25 20 07 |
Θέματα ελεύθερου σχεδίου μαθητών μας
Θέματα πανελληνίων εξετάσεων ελεύθερου σχεδίου
Τρόπος εξέτασης ελεύθερου σχεδίου
Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται στο Ελεύθερο Σχέδιο κατά τη διάρκεια 6ωρης εξέτασης, σε περιορισμένο αριθμό εξεταστικών κέντρων σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη. Ο καταμερισμός των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα γίνεται βάσει του τόπου διαμονής τους, και αλφαβητικά.
Οι εξετάσεις γίνονται σε συγκεκριμένη ημερομηνία που ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι εξεταζόμενοι καλούνται να αποδώσουν με ακρίβεια και ρεαλιστικότητα μια σύνθεση από ένα πλήθος αντικειμένων, που στήνεται στις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων. Η σχεδιαστική αυτή απόδοση γίνεται σε κόλλα 50Χ70 εκ., η οποία και τους δίδεται, χρησιμοποιώντας μολύβι. Δεν επιτρέπεται σχεδίαση σε καβαλέτο.
Το σχέδιο βαθμολογείται για την ορθότητά του, ως προς την προοπτική των αντικειμένων της σύνθεσης, και την ρεαλιστική απόδοση του, όσο και για τη σχεδιαστική δεινότητα του εξεταζομένου.
Ένα άριστο ελεύθερο σχέδιο βαθμολογείται με 2000 μόρια, ενώ απαιτείται τουλάχιστον η βάση για τη δυνατότητα εισαγωγής σε μια από τις σχολές για τις οποίες αποτελεί ειδικό μάθημα.
* οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν στον έως τώρα ισχύοντα τρόπο πανελλαδικών εξετάσεων.
Σχολές για τις οποίες το Ελεύθερο σχέδιο είναι ειδικό μάθημα
Α.Ε.Ι.
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Αθήνας
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκης
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας (Βόλος)
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θράκης (Ξάνθη)
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Κρήτης (Χανιά)
- Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης (Ιωάννινα) (απαιτείται μόνο ελεύθερο σχέδιο)
Α.Τ.Ε.Ι.
- Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδίασης Αντικειμένων Αθηνών
- Γραφιστικής Αθηνών
- Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών Αθηνών
- Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης Αθηνών
- Συντήρησης πολιτισμικής κληρονομιάς ιονίων νήσων (Ζάκυνθος)